søndag den 9. december 2018

Mormors klejner

2. søndag i advent, og endelig blev der tid til lidt julehygge i køkkenet.

Jeg har for ca. 10 år siden forsøgt at koge klejner. Det gik mildest talt ikke fremragende - de blev mørke, halvrå og satte røgalarmen i gang...

Denne her gang gik det bedre - faktisk gik det lige efter bogen, og med flotte, gyldne og sprøde klejner som resultat.

Klejner er min absolutte yndlings julesmåkage. Den sprøde og samtidig saftige klejne, den gør bare noget ved min julestemning. Den her opskrift er fra min mormor - de er nemme og lækre.

Mormors klejner

Mormors Klejner (ca. 35 stk.)

Ingredienser:
  • 310 gram hvedemel
  • 100 gram margarine (i tern)
  • 100 gram sukker
  • 2 æg
  • 2 spsk. fløde
  • 1/4 tsk. kardemomme
  • Revet citronskal af en citron
  • 750 gram palmin (til kogning)

Fremgangsmåde:
  • Kom alle ingredienserne til dejen i en stor skål og ælt det hele sammen. Brug med fordel en røremaskine, hvis du har sådan en - og saml til sidst dejen på et bord.
  • Rul dejen tyndt ud, og brug en klejnespore til at skære dejen ud i Harlekin-tern. Skær også et lille hul i midten af hver ruder.
  • Kom palminen i en gryde og lad den smelte ved middel varme. I mens vrider du klejnerne og lægger dem på tallerkner - klar til kogning.
  • At vride en klejne betyder, at du tager den ene spids på klejnen og kommer ind i hullet i midten. Herefter vipper du lige som klejnen rundt, til den har den karakteristiske klejne-facon. (Der findes uden tvivl videoer på YouTube som viser dette).
  • Når palminen er ca. 140 grader varm - eller den syder omkring en enden på tændstik, så er den klar. For at beholde temperaturen i mens du koger klejnerne, da skal du ikke koge mere end tre-fire stykker ad gangen - og din gryde skal stå ved lidt over middel varme.
  • Når klejnerne er gyldne i gryden, da fiskes de op og lægges på fedtsugende papir til de er kolde. Herefter kan de nydes - eller gemmes i en tætsluttende dåse.
Mormors klejner

Mormors klejner



Ingen kommentarer:

Send en kommentar