mandag den 23. januar 2017

Chokoladetærte med saltkaramel

I sommer købte jeg en aflang tærteform i Kunst og Køkkentøj i København (i øvrigt all-time-favorite-køkkengrejsbutik). Jeg havde ikke rigtig fået den i brug, men da jeg forleden afholdt nytårstaffel for nogle dejlige damer, skulle der laves lækker dessert i den fine tærteform.

Valget faldt på denne chokoladetærte med den lækreste og blødeste karamel-midte. En sød og skøn kage, med et tvist af det salte. What´s not to like?

Jeg serverede kagen som dessert, med en hjemmerørt vanilleis til - men kagen går også fint til en god kop kaffe.

Opskriften er fra "Lykken er chokolade" af Maja Vase og Anne au Chocolat.

Chokoladetærte med saltkaramel

Chokoladetærte med saltkaramel (1 aflang tærte - eller 1 rund tærte)

Ingredienser:
  • Til kakaomørdejen:
  • 200 gram hvedemel
  • 20 gram usødet kakao
  • 200 gram sukker
  • 2 knivspids havsalt
  • 200 gram smør
  • 4 æggeblommer
  • Til karamelmassen:
  • 260 gram flødekarameller (f.eks. Werthers Toffee)
  • 30 gram piskefløde
  • 2 knivspids havsalt
  • Til Chokoladeganachen:
  • 140 gram god mørk chokolade
  • 1,5 dl. piskefløde

Fremgangsmåde:
  • Start med at lave kakaomørdejen:
  • Bland hvedemel, kakao, sukker og salt i en skål.
  • Gnid smørret ind i de tørre ingredienser med fingrene.
  • Saml dejen med æggeblommerne og ælt den til en ensartet masse.
  • Læg mørdejen i en plastikpose og lad den hvile i køleskabet i mindst en time.
  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Smør tærteformen.
  • Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir og beklæd formen med den.
  • Fjerne overflødigt dej langs kanten af tærten.
  • Prik bunden med en gaffel og læg derefter staniol over bunden og tærtens kanter.
  • Fyld formen op med kikærter/bønner og blindbag bunden i ca. 10 minutter.
  • Fjern staniol og kikærter/bønner og bag bunden videre i yderligere 10 minutter til den er sprød og lækker.
  • Hvis dejen begynder at boble op under bagningen, så prik forsigtigt med en gaffel så luften kan komme ud.
  • Afkøl bunden på en bagerist, i formen.
  • Nu skal du lave karamelmassen:
  • Kom alle flødekaramellerne i en gryde og tilsæt fløden.
  • Bring massen langsomt i kog og rør rundt.
  • Fortsæt med at røre rundt, indtil flødekaramellerne er smeltet.
  • Tilsæt salt og hæld herefter den flydende karamelmasse i tærtebunden. Bank den let mod et bord, så eventuelle luftbobler forsvinder.
  • Sæt tærten på køl, mens du laver chokoladeganachen.
  • Nu skal du lave chokoladeganachen:
  • Hak chokoladen fint og kom den i en skål.
  • Bring fløden i kog i en lille gryde og hæld efterfølgende den varme fløde over chokoladen.
  • Lad den stå i 30 sekunder og rør så forsigtigt rundt med en blød dejskraber. Sørg for at dejskraberen hele tiden er i bunden af skålen. 
  • Bliv ved med at røre til chokoladen er opløst og massen er ensartet.
  • Fyld chokoladeganachen ovenpå karamellaget og sæt formen tilbage i køleskabet.
  • Lad kagen sætte sig i et par timer.
  • Pynt og servering:
  • Lige inden du serverer din chokoladetærte fjerner du formen og placerer kagen på et fint fad.
  • Pynt kagen med havsalt og eventuelt skovsyre.
  • På billederne har jeg lagt Bülows lakridskugler ned i ganachen, men det behøves absolut ikke.


Chokoladetærte med saltkaramel

Chokoladetærte med saltkaramel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar