I dag bød tryllerierne på mandel-mørdej, marengs og syrlige solbær, som alt sammen blev kombineret til fine små solbærtærter, der kan nydes af Jespers kortklub her til aften.
En lækker - og smuk lille sag.
Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej |
Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej (8 små tærter eller 1 stor tærte)
Ingredienser:
- Til mandel-mørdejen:
- 125 gram koldt smør
- 80 gram flormelis
- 30 gram mandelmel
- 1 æg
- 1 tsk. vanillesukker
- 235 gram hvedemel
- 0,5 tsk. salt
- Til solbærfyldet:
- 400 gram frosne solbær (andre bær kan anvendes)
- 150 gram sukker
- Til marengsen:
- 85 gram pass. æggehvider
- 0.75 dl. vand
- 150 gram sukker
Fremgangsmåde:
- Start med at lave mandel-mørdejen:
- kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vanillesukker og 75 gram af hvedemelet i en røreskål, og pisk det godt sammen med en dejkrog.
- Når massen er ensartet tilsættes resten af melet, samt salt - og det hele piskes sammen til en ensartet og blød dej.
- Sæt den færdige mandel-mørdej i køleskabet i ca. 30 minutter.
- I mens mandel-mørdejen sætter sig, forberedes solbærfyldet:
- Hæld solbærerne op i et lille ildfast fad og bland sukkeret godt rundt i bærerne.
- Sæt hele herligheden i ovnen, ved 200 grader, i ca. 15 minutter.
- Tag solbærfyldet ud af ovnen og lad det afkøle.
- Nu skal tærteformene beklædes med mandel-mørdejen:
- Tag den afkølede mandel-mørdej ud af af køleskabet og rul den forsigtigt ud på et bord, med rigeligt mel. Sørg for, at dejen hele tiden ligger løst på bordpladen.
- Læg en skål (på hovedet) på dejen og skær runde stykker, der er lidt større end diameteren på tærteformene.
- Læg nu de runde dejskiver i hver sin form. Arbejd med dejen, så der ikke går hul i den, og så dejen kommer helt ud i kanterne af formene. Fjern den overskydende dej til sidst.
- Når de 8 forme er beklædt med mandel-mørdej, skal de blindbages.
- Læg et stykke bagepapir i hver tærte og fyld formen op med kikærter, bønner eller lign.
- Sæt derpå tærtebundene i ovnen ved 200 grader og bag dem i ca. 12 minutter.
- Tag tærtebundene ud og fjern bagepapir + kikærter/bønner.
- Fyld nu solbærfyldet i tærteformene, og bag tærterne yderligere 5 minutter.
- Efter bagningen stilles tærterne til afkøling. De skal være helt kolde, inden der pyntes med marengs.
- Når tærterne er kolde laves marengsen:
- Kom sukker og vand i en lille kasserolle og kog det til en flydende sukkerlage.
- I mens piskes æggehviderne stive på en røremaskine.
- Når sukkerlagen er klar, hældes den i en tynd stråle ned til æggehviderne, mens der stadig piskes.
- Forsæt piskningen yderligere 10-15 minutter, til du har en marengs, der er glat og skinnende.
- Nu skal tærterne pyntes:
- Kom marengsen i en engangssprøjtepose med en ønsket tylle (jeg har brugt en lille stjernetylle, til de tærter, der er på billederne her).
- Marengsen kommes i sprøjteposen - og så er det kun fantasien der sætter grænser.
- Til sidst brændes marengsen med en lille gasbrænder.
- Serveres meget gerne med en klat creme fraiche.
Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej |
Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar