onsdag den 14. oktober 2015

Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej

I dag har vejret været lidt gråt og trist, men hvad gør det, når man har efterårsferie og oceaner af tid, til at trylle i køkkenet. Der er næsten ikke noget, jeg nyder mere end netop det :)

I dag bød tryllerierne på mandel-mørdej, marengs og syrlige solbær, som alt sammen blev kombineret til fine små solbærtærter, der kan nydes af Jespers kortklub her til aften.

En lækker - og smuk lille sag.

Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej

Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej (8 små tærter eller 1 stor tærte)

Ingredienser:
  • Til mandel-mørdejen:
  • 125 gram koldt smør
  • 80 gram flormelis
  • 30 gram mandelmel
  • 1 æg
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 235 gram hvedemel
  • 0,5 tsk. salt
  • Til solbærfyldet:
  • 400 gram frosne solbær (andre bær kan anvendes)
  • 150 gram sukker
  • Til marengsen:
  • 85 gram pass. æggehvider
  • 0.75 dl. vand
  • 150 gram sukker

Fremgangsmåde:
  • Start med at lave mandel-mørdejen:
  • kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vanillesukker og 75 gram af hvedemelet i en røreskål, og pisk det godt sammen med en dejkrog.
  • Når massen er ensartet tilsættes resten af melet, samt salt - og det hele piskes sammen til en ensartet og blød dej.
  • Sæt den færdige mandel-mørdej i køleskabet i ca. 30 minutter.
  • I mens mandel-mørdejen sætter sig, forberedes solbærfyldet:
  • Hæld solbærerne op i et lille ildfast fad og bland sukkeret godt rundt i bærerne.
  • Sæt hele herligheden i ovnen, ved 200 grader, i ca. 15 minutter.
  • Tag solbærfyldet ud af ovnen og lad det afkøle.
  • Nu skal tærteformene beklædes med mandel-mørdejen:
  • Tag den afkølede mandel-mørdej ud af af køleskabet og rul den forsigtigt ud på et bord, med rigeligt mel. Sørg for, at dejen hele tiden ligger løst på bordpladen.
  • Læg en skål (på hovedet) på dejen og skær runde stykker, der er lidt større end diameteren på tærteformene.
  • Læg nu de runde dejskiver i hver sin form. Arbejd med dejen, så der ikke går hul i den, og så dejen kommer helt ud i kanterne af formene. Fjern den overskydende dej til sidst.
  • Når de 8 forme er beklædt med mandel-mørdej, skal de blindbages.
  • Læg et stykke bagepapir i hver tærte og fyld formen op med kikærter, bønner eller lign.
  • Sæt derpå tærtebundene i ovnen ved 200 grader og bag dem i ca. 12 minutter.
  • Tag tærtebundene ud og fjern bagepapir + kikærter/bønner.
  • Fyld nu solbærfyldet i tærteformene, og bag tærterne yderligere 5 minutter.
  • Efter bagningen stilles tærterne til afkøling. De skal være helt kolde, inden der pyntes med marengs.
  • Når tærterne er kolde laves marengsen:
  • Kom sukker og vand i en lille kasserolle og kog det til en flydende sukkerlage.
  • I mens piskes æggehviderne stive på en røremaskine.
  • Når sukkerlagen er klar, hældes den i en tynd stråle ned til æggehviderne, mens der stadig piskes.
  • Forsæt piskningen yderligere 10-15 minutter, til du har en marengs, der er glat og skinnende.
  • Nu skal tærterne pyntes:
  • Kom marengsen i en engangssprøjtepose med en ønsket tylle (jeg har brugt en lille stjernetylle, til de tærter, der er på billederne her).
  • Marengsen kommes i sprøjteposen - og så er det kun fantasien der sætter grænser.
  • Til sidst brændes marengsen med en lille gasbrænder.
  • Serveres meget gerne med en klat creme fraiche.

Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej

Små solbærtærter med brændt marengs og bund af mandel-mørdej

Ingen kommentarer:

Send en kommentar