tirsdag den 13. oktober 2015

Ølkage fra en svunden efterskole-tid

For 21 år siden gik jeg i 9. klasse, på Glamsbjerg Fri - og Efterskole. Et dejligt år, med mange gode oplevelser (og mange pligter). 
Torsdag var rengøringsdag - her skulle vi gøre rent i vores huse, og efter rengøringen var der husmøde. Her yndede køkkendamerne, lykkeligvis, at forkæle os med kage.

De bedste torsdage var dem, hvor vi fik ølkage!

Jeg eeelskede ølkagen i Glamsbjerg, og heldigvis ville de søde køkkendamer gerne dele ud af deres opskrifter. Opskriften har fulgt mig siden, og jeg elsker stadig den krydrede ølkage, smurt med iskoldt smør.

Og at kagen så hører til en af de allernemmeste kager at lave, det gør jo heller ikke noget.

Ølkage med smør

Ølkage (1 kage i en rugbrødsform = ca. 18 stykker)

Ingredienser:
  • 1 flaske mørk hvidtøl (nisseøl)
  • 500 gram brun farin
  • 500 gram hvedemel
  • 2 tsk. natron
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 0,5 tsk. stødt ingefær
  • 0,5 tsk. stødt nellike

Fremgangsmåde:
  • Tænd ovnen på 180 grader og lad den forvarme.
  • Hæld den brune farin i en skål og tilsæt den mørke hvidtøl.
  • Tilsæt krydderierne og natron, og rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt hvedemelet (gerne ad to omgange), og rør dejen blank og ensartet. Det gøres nemmest med et helt almindeligt piskeris, og håndkraft.
  • Beklæd en rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen i formen.
  • Sæt ølkagen i ovnen, på nederste rille. Læg et stykke sølvpapir over kagen og bag den i 35 minutter.
  • Når de 35 minutter er gået fjernes sølvpapiret, og kagen bager videre, yderligere 35 minutter.
  • Stik i kagen en med kødnål, når bagetiden er gået. Hvis der ikke hænger dej ved nålen, er kagen færdig.
  • Tip ølkagen ud af forme og afkøl kagen på en rist.
  • Når kagen er kold fjernes bagepapiret, og kagen skæres i stykker, som serveres med et lag iskoldt smør.

Ølkage med smør

Ingen kommentarer:

Send en kommentar