mandag den 8. december 2014

Jødekager

Her kommer en juleklassiker, som minder mig rigtig meget om min farmor. Farmor bagte altid jødekager til jul, og som jeg husker det, så var det kun hos farmor, at vi smagte jødekager.
Sidste jul forsøgte jeg mig med denne julesmåkage, og den må blive en del af mine jule-kagedåsers indhold fremover. Det er en nem småkager, som smager dejligt.
Og så skader det jo heller ikke, at sende en kærlig tanke til farmor, når man står i køkkenet og bager.


Jødekager (ca. 60 stk.)

Ingredienser:
  • 150 gram koldt smør
  • 250 gram sigtet hvedemel
  • 0,5 tsk. hjortetaksalt, som er sigtet sammen med melet
  • 75 gram sukker
  • 1 æg + 1 æg til pensling
  • Sukker (perlesukker eller almindeligt sukker), kanel og hakkede mandler, som skal bruges til pynt
Fremgangsmåde:
  • Skær det kolde smør i mindre stykker og smuldr det sammen med mel og hjortetaksalt.
  • Bland sukkeret i og saml til sidst dejen med ægget.
  • Dejen æltes let, til den er ensartet og blød.
  • Dejen lægges i køleskabet og hviler ca. en time. Dejen skal blive helt kold, så er den nemmest at arbejde med.
  • Den kolde dej rulles ud lidt ad gangen. Den udrullede dej skal være ca. 1 mm. tyk,
  • Nu stikkes kagerne ud med en rund udstikker (eller med en hjerteudstikker, hvis de skal ligne mine).
  • Kagerne sættes på bageplade med bagepapir, og her pensles de med sammenpisket æg, og drysses med en blanding af finthakkede mandler, sukker og kanel.
  • Bag kagerne på anden øverste ribbe i ovnen, ved 200 grader, i ca. 7 minutter (hold øje, så de ikke bliver for mørke).
  • Kagerne køler af på en bagerist.
  • Opbevares i en tætsluttende dåse.

Jødekager

Ingen kommentarer:

Send en kommentar