mandag den 20. oktober 2014

Fødselsdagsboller med et strejf af kanel

Da jeg var barn, og en i familien havde fødselsdag, så blev gæsterne altid inviteret på fødselsdagsboller og varm chokolade. Når jeg tænker tilbage, så var der noget særligt over netop dette og jeg kan godt blive lidt nostalgisk, når tankerne ryger tilbage til dengang.

Det var mor, der stod for fødselsdagsbollerne, som altid var blanke og luftige...jeg ville altid gerne "male" bollerne med sammenpisket æg, inden de kom i ovnen og hele huset kom til at dufte af fødselsdag.
Mælken til den varme chokolade blev hentet hos far i stalden. Ned over gårdspladsen, med den lille mælkejunge i hånden...nøj, hvor har jeg gået den tur mange gange. Fuld af forventningens glæde over gæster, fødselsdagsboller og den varme chokolade, der lige nåede at trække skind, inden der kom en ordenlig klat flødeskum på toppen.


Her kommer opskriften på min mors fødselsdagsboller. Her har de dog fået et strejf af kanel, både i dejen og på toppen. Og husk, de kan sagtens spises selvom der ikke er en der fylder år!

Fødselsdagsboller med et strejf af kanel
Fødselsdagsboller med et strejf af kanel (12 stk.)

Ingredienser:
  • 50 gram gær
  • 50 gram sukker
  • 75 gram smeltet margarine
  • 2,75 dl. sødmælk
  • 1 æg + 1 æg til pensling
  • 500 gram hvedemel
  • 0,75 tsk. stødt kanel + kanel til drys på toppen (kan sagtens undlades)

Fremgangsmåde:
  • Tænd ovnen og forvarm den til 200 grader
  • Smuldr gæren i en skål og drys sukkeret over
  • Smelt margarinen i en gryde, og tilsæt mælken, så blandingen er lillefinger-varm
  • Hæld margarine-mælkeblandingen over gæren, og rør rundt til gæren er opløst
  • Pisk ægget i
  • Pisk kanel i
  • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og rør dejen smidig på røremaskinen, ca. 15 minutter (dejen kan også sagtens æltes i hånden)
  • Hæld dejen ud på et let meldrysset bord
  • Tril dejen til en lang pølse og skær denne ud i 12 lige store stykker
  • Tril hver klump dej til en bolle, og læg de 12 boller på en bageplade, beklædt med bagepapir
  • Stil bollerne til hævning i 15 minutter 
  • Pensel bollerne med æg og drys med stødt kanel
  • Bag bollerne ved 200 grader, midt i ovnen, i ca. 10-12 minutter
Fødselsdagsboller med et strejf af kanel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar