mandag den 23. juni 2014

Jordbærtærte ved midsommer

Sankt Hans aften...der er ikke noget som midsommer i Danmark. Jeg har altid synes, at der er noget ganske særligt over det, når vi synger "Vi elsker vort land", mens vi stirrer ind i bålets flammer. Det er rørende på en eller anden vis.
Dertil kommer studenterhuer på sned, blå himmel, Dannebrog der vajer i vinden, hekse i massevis, sommerferien - der står på spring og venter med hygge, nærvær, lyse nætter og alt det andet dejlige, der kommer med sommer.

Sankt Hans blev i aften fejret med en sød jordbærtærte. Serveret for søde gæster.

Jordbærtærte - sommerens favorit


Jordbærtærte (1 tærte - 8 personer)

Ingredienser:

Mørdej:
  • 150 gram hvedemel
  • 100 gram smør
  • 50 gram sukker
  • 0,5 æg
Marcipan-fyld:
  • 100 gram smør
  • 100 gram sukker
  • 100 gram ren rå marcipan
  • 0,5 æg
  • 60 gram smeltet mørk chokolade (70%)
Creme:
  • 2,5 dl sødmælk
  • 0,5 brev kagecreme-pulver (eller en portion hjemmelavet kagecreme)
  • 2 dl. piskefløde - pisket til skum
Pynt: 
  • 400 gram friske, søde jordbær
Fremgangsmåde:
  • Først laves mørdejen:
  • Smuldr mel og smør sammen, tilsæt sukker og til sidst samles dejen med det halve æg.
  • Sæt mørdejen i køleskab i minimum en halv time.
  • Mens mørdejen er på køl, laves marcipanfyldet:
  • Pisk smør og sukker sammen med en håndmikser
  • Riv marcipanen groft og pisk denne i smør/sukker-massen, sammen med det halve æg.
  • Rør det til en jævn masse med en ske.
  • Nu skal mørdej og marcipanfyld forenes i den smurte tærteform og bages:
  • Rul mørdejen ud på et meldrysset bord, og læg den forsigtigt op i tærteformen.
  • Fordel marcipanfyldet ovenpå.
  • Bag kagen ved 200 grader i 20 minutter.
  • Afkøl kagen, og pensel den smeltede chokolade ud over bunden.
  • Stil kagen i køleskabet, til chokoladen har sat sig og er stivnet.
  • Nu er det tid til at røre cremen og pynte kagen:
  • Rør kagecreme og flødeskum til en jævn creme og fordel den over den bagte kagebund.
  • Halver jordbærrene og fordel dem over kagen i et lag.
  • Smelt evt. lidt ribsgelé, og put lidt af geléen over bærrene. Drys desuden med hakkede pistacienødder.
  • Opbevar jordbærtærten på køl, til den skal spises.
Jordbærtærter som portionsanretning

Tip: Jordbærtærterne kan også laves som portionsanretninger (se billede ovenfor). Til 22 tærter skal du bruge 3xdej + 2xcreme + 2x jordbær.

1 kommentar:

  1. Shit den ser lækker ud!!! Og faktisk ikke uoverskuelig svær... Det kan være jeg prøver at kaste mig ud i den....

    SvarSlet