fredag den 20. juni 2014

Tarte au Citron Meringuée

Denne kage har et meget fornemt navn - i hvert fald, hvis man siger det på kagens modersmål: fransk. På dansk er det blot en citrontærte med marengs, men det bliver den nu ikke mindre fornem og lækker af.
Dette er Brødrene Prices opskrift, og siden jeg så dem lave tærten i et af deres tv-programmer for flere år siden, så har jeg haft stor lyst til at prøve den af.
Så var det, at jeg endelig fik købt mig sådan en lille gasbrænder til at gøre marengsen rigtig fin med - og ca. samtidig fik vi invitation til påskefrokost med gode venner, hvor jeg skulle have dessert med.
Så kastede jeg mig ud i det - og det fortrød jeg ikke!
Den tager noget tid at lave - men hold nu bøtte, hvor den da også bare smager himmelsk! Sød og syrlig på en gang.

Tarte au Citron Meringuée

Tarte au Citron Meringuée - fransk citrontærte med marengs (1 tærte)

Ingredienser:

Mørdej:
  • 250 gram hvedemel
  • 170 gram smør
  • 70 gram flormelis
  • 2 tsk. vanillesukker
  • 1 æg
  • En knivspids salt
Citron-creme:
  • Fileter af 2 citroner
  • Revet skal af 1 citron
  • 100 gram sukker
  • 2 hele æg + 2 æggeblommer
  • 2 dl. piskefløde
Marengs:
  • 85 gram pass. æggehvide
  • 150 gram sukker
  • 0,75 del. vand
Fremgangsmåde:
  • Start med at lave mørdejen:
  • Kom hvedemel, flormelis, vanillesukker og salt i en skål, og smuldr smørret heri.
  • Saml dejen med ægget - ælt ikke for meget.
  • Lad dejen hvile i køleskabet, i minimum en time.
  • Når dejen har hvilet, så rulles den ud og kommes i et smurt tærtefad.
  • Først skal dejen bages "blindt" - dvs. man lægger et stykke bagepapir over dejen og kommer f.eks. kikærter ovenpå, så dejen ikke hæver op under bagningen.
  • Bag tærtedejen ved 220 grader i ca. 20 minutter. Tag tærtedejen ud og lad den afkøle mens kikærterne stadig ligger i. Når dejen er kold fjernes kikærter og bagepapir.
  • Nu skal citron-cremen laves og fyldes i tærtebunden:
  • Blend citronfileterne, citronskal, sukker, æg og æggeblommer med en stavblender. Hæld til sidst fløden i og rør rundt med en ske.
  • Hæld cremen i tærtebunden og bag den ved 150 grader i ca. 30 minutter - eller til cremen har sat sig.
  • Lad nu tærten køle helt af.
  • Til sidst skal der marengs på toppen:
  • Kom sukkeret i en gryde sammen med vandet. Kog det til en klar, lidt tyk-flydende sirup.
  • Imens piskes æggehviderne til der dannes toppe. Dette er nemmest i røremaskine.
  • Hæld nu den kogende sukkerlage i æggehviderne i en tynd stråle, mens der piskes. 
  • Bliv ved med at piske til marengsen køler af - det tager mellem 10 og 15 minutter.
  • Kom marengsen i en sprøjtepose med en ønsket tylle, og dekorer den kolde tærte med marengsen.
  • Flamber til sidst marengsen med en gasbrænder, så den får smukke gyldne kanter.

Tarte au Citron Meringuée

Ingen kommentarer:

Send en kommentar