søndag den 17. maj 2020

Chokoladeboller, rosinboller eller bare bløde teboller

Bløde boller med chokolade er super lækkert - og bløde boller med rosiner er mindst lige så lækkert.

Jeg bruger samme opskrift til begge dele, og putter så blot enten chokoladestykker eller rosiner i, alt efter hvilken slags bolle jer er ude efter.
Du kan også undlade at komme noget som helst i - så har du i stedet "helt plain" teboller (eller fødselsdagsboller om man vil), og det er jo også über skønt.

Der er i det hele taget sjældent noget dårligt at sige om søde og bløde boller. Vel da?

Chokoladeboller
Chokoladeboller

Chokoladeboller, rosinboller, eller bare bløde teboller (20 stk.)

Ingredienser:
  • 50 gram gær
  • 3 dl. sødmælk
  • 2 æg
  • 50 gram rørsukker
  • 650 gram hvedemel
  • 140 gram smeltet og afkølet smør
  • 2 tsk. havsalt
  • 150 gram mørk chokolade i stykker/knapper eller 180 gram rosiner
  • 1 sammenpisket æg - evt. tilsat lidt vand og et nip salt

Fremgangsmåde:
  • Smuldr gæren i din røreskål, og drys sukkeret ud over.
  • Lad gæren stå, i mens du lune mælken. Mælken skal kun lige være lillefingervarm.
  • Hæld mælken over gær og sukker, og sørg for at gæren er helt opløst inden du går videre.
  • Tilsæt æg og halvdelen af hvedemelet, og rør rundt med en ske til massen er ensartet.
  • Tilsæt nu resten af melet, det smeltede og afkølede smør, samt salt - og sæt dejen til at ælte på maskine med en dejkrog.
  • Ælt ved lav hastighed og lad dejen ælte i 5-6 minutter. Dejen skal være smidig, glat og elastisk. Dejen må også gerne føles en lillebitte smule klistret.
  • Hvis du vil have chokolade eller rosiner i dine boller, så tager du nu dejen ud på et let meldrysset bord, og ælter "fyldet" ind i dejen. 
  • Kom dejen i en ren skål og dæk skålen med film, eller en "opklippet" frysepose, samt et rent klæde - og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 40 minutter.
  • Når dejen har hævet, da skal du gøre en bageplade klar med bagepapir, og tænde din ovn på 200 grader varmluft.
  • Herefter vipper du dejen ud på et meldrysset bord, ælter den ganske kort i gennem og skærer den ud i 20 lige store stykker. Jeg vejer ofte mine dejstykker, så jeg er sikker på at de lige store. Det sikre, at alle mine boller bliver ens afbagt.
  • Form nu hvert dejstykke til en rund bolle, og placer dem alle på din bageplade (fem boller på den ene led - og fire på den anden). Bollerne skal ikke røre ved hinanden.
  • Læg nu atter engang film/pose, samt klæde over - og lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Når bollerne har hævet, da pensles de med sammenpisket æg, og sættes ind midt i ovnen.
  • Bag nu bollerne i 12-14 minutter til de er fine gyldne.
  • Afkøl bollerne på en bagerist, og spis dem med koldt tandsmør :)

Rosinboller

Rosinboller

Ingen kommentarer:

Send en kommentar