lørdag den 4. april 2020

Rosinbrød

Jesper, min søde kæreste, er ikke den store kagespiser. Der er nogle ganske få søde sager, som han med største fornøjelse sætter tænderne i - men ellers er han som regel ret ligeglad.

Forleden kom han så med et ønske om, at jeg prøvede at bage rosinbrød. Og når der lige frem kommer et ønske fra ham, så er jeg ikke sen til at gå i køkkenet...

Rosinbrødet blev mægtig lækkert, og det betyder, at I naturligvis får opskriften. Det er blødt og sødt - og egentlig lidt mere en kage end et brød. Og så serveres det naturligvis med tandsmør :)

Der bliver til to brød af opskriften - så den kan med fordel halveres. Brødet er nemlig allerbedst samme dag som det er bagt.

Rosinbrød

Rosinbrød (2 brød)

Ingredienser:
  • 40 gram gær
  • 100 gram smør
  • 2 dl. sødmælk
  • 1 dl. vand
  • 1 æg (+ 1 æg til pensling)
  • 1 tsk. havsalt
  • 60 gram sukker
  • 200 gram rosiner
  • 550 gram hvedemel
  • Perlesukker til drys

Fremgangsmåde:
  • Smuldr gæren i en stor røreskål. Meget gerne en der passere til en køkkenmaskine, hvis du har en sådan. Det er nemlig nemmest at ælte dejen på maskine. Det kan dog også klares med håndkraft.
  • Kom smør, mælk og vand i en kasserolle, og varm det op til smørret er smeltet. Lad det svale lidt af, inden du hælder det over gæren.
  • Rør gæren ud i det lune smør/mælk/vand - og tilsæt herefter sukker, salt og æg. Rør rundt med en ske, så du sørger for, at det er blandet godt sammen.
  • Tilsæt halvdelen af melet og ælt dejen i gennem til den hænger sammen.
  • Tilsæt rosiner, og herefter resten af melet lidt ad gangen.
  • Ælt din dej i 8-10 minutter på maskine (-og lidt længere i hånden). Dejen skal være blank, smidig og let klistret. Hvis du bruger maskine, så ælt indtil dejen "kravler" lidt op af dejkrogen, og samler sig i midten af skålen.
  • Når dejen er færdigæltet, så stilles den hævning i ca. 45 minutter. Kom husholdningsfilm henover + et rent klæde, og stil dejen et lunt sted.
  • Når dejen har hævet, da gør du en bageplade med bagepapir klar, og tænder din ovn på 180 grader varmluft.
  • Dejen vippes forsigtigt ud på et meldrysset bord, og deles i to lige store dele. Hver del formes til et aflangt brød og begge brød placeres på bagepladen. Hvis dejen er meget klistret, da kan du med fordel fugte dine hænder med lidt vand - det gør det nemmere at arbejde med.
  • Rids begge brød med en skarp kniv, og stil dem til efterhævning med film og klæde, i ca. 30 minutter.
  • I mens brødene efterhæver, da pisker du et æg sammen til pensling + finder perlesukker frem.
  • Når brødene er færdighævet, da pensles de med æg og drysses med perlesukker.
  • Herpå sættes de midt i den forvarmede ovn, og bager mellem 15 og 20 minutter. De skal blive flot gyldne, og lyde lidt hule, når de bankes på.
  • Brødene afkøler på en rist, og spises mens de stadig er lidt lune, eller helt kolde. Dog helst samme dag som de bagt. Serveres med iskoldt smør.

Rosinbrød

Ingen kommentarer:

Send en kommentar