søndag den 13. december 2015

Luciaboller

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone.
Rundt om i hus og hjem
sangen skal trone.

Nu på Luciadag,
hilser vort vennelag.
Santa Lucia - Santa Lucia...

Den 13. december er luciadag, og derfor er der i dag blevet bagt luciaboller. Eller "Lussekatter", som de kaldes i Sverige, hvor luciatraditionen har bedre fat end herhjemme i Danmark.

Dette er mit første forsøg med luciaboller. Men bestemt ikke det sidste.
Dejen er nem at arbejde med, og så smager de nybagte luciaboller bare rigtig dejligt.

Denne portion blev fortæret sammen med Line og Søren og deres to søde piger...og som Line udtrykte sig efter de første par bidder: "Det her er et rigtig dejligt stykke bagværk"! :)

Luciaboller

Luciaboller (12 stk.)

Ingredienser:
  • 1 dl. varmt vand
  • 1 dl. sødmælk
  • 25 gram gær
  • 1 æg
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 50 gram sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • Revet citronskal
  • 100 gram blødt smør
  • 400-450 gram hvedemel
  • Æg til pensling + rosiner til pynt

Fremgangsmåde:
  • Bland vand og mælk sammen i en skål, og udrør gæren heri.
  • Tilsæt æg, gurkemeje, sukker, vanillesukker og revet citronskal og rør det sammen.
  • Tilsæt hvedemel og det bløde smør, og kør hele herligheden smidigt på røremaskinen. Det tager ca. 6-8 minutter.
  • Sæt dejen til hævning et lunt sted i 60 minutter.
  • Efter hævning slås dejen ud på et meldrysset bord og æltes godt i gennem med hænderne.
  • Dejen deles i 12 lige store stykker, som trilles til pølser på ca. 25 cm.
  • Pølserne formes til Sér og placeres på en bageplade, beklædt med bagepapir.
  • Tænd ovnen på 220 grader og lad den forvarme, mens luciabollerne efterhæver i ca. 30 minutter. 
  • Inden luciabollerne sættes i ovnen, pensles de med sammenpisket æg og pyntes med rosiner.
  • Luciabollerne bages midt i ovnen i ca. 12 minutter.
  • Lad luciabollerne afkøle på en bagerist, inden de serveres med koldt smør.

Luciaboller

Ingen kommentarer:

Send en kommentar