søndag den 6. december 2015

Julen er peberkagetid...

Så blev det allerede den anden søndag i advent. Jeg har lidt svært ved at følge med, men uanset om jeg halter bagefter eller ej, så er decemberhyggen og juletiden over os.

I dag har hele min lille hytte duftet vidunderligt af jul. Der er nemlig blevet bagt peberkager. 
Peberkager, som er godt forsynet med alle julens fantastiske krydderier.
Det er en sand juleklassiker, som også er pragtfuld at lave sammen med børn. Dejen er nem, og så kan "pynte-Jørgen" jo få lov at gå lidt amok, når kagerne skal pyntes med glasur.

Ud over de fint pyntede peberkager, så har jeg også leget med mandler, som bliver krammet af små tykke teddybamser (se billede nederst).
Dejen kan også anvendes til peberkage-huse.

Peberkager med hvid glasur

Peberkager (ca. 100 stk. afhængig af størrelse)

Ingredienser:
  • 125 gram smør
  • 200 gram lys sirup
  • 150 gram brun farin
  • 500 gram hvedemel
  • 1 tsk. stødt peber
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 0,5 tsk. stødt kardemomme
  • 0,5 tsk. stødt nellike
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 2 tsk. natron
  • 1 æg
  • Til glasur skal du bruge pass. æggehvide, flormelis og evt. lidt citronsaft. 

Fremgangsmåde:
  • Smelt smør, sirup og farin i en gryde. Lad det svale lidt af, inden du fortsætter.
  • Bland krydderier og natron i blandingen.
  • Pisk ægget sammen og rør det ud i blandingen.
  • Rør hvedemel i lidt efter lidt, til du har en dej, der kan æltes sammen på et bord.
  • Læg dejen i en plastikpose og lad den hvile i køleskab i minimum et døgn. Den kan sagtens holde længere.
  • Når dejen er gennemkold er du klar til at rulle den ud. Drys lidt mel på bordet inden du ruller. Dejen skal have en tykkelse på et par millimeter.
  • Stik fine kager ud med udstikkerforme og fordel kagerne på en bageplade, beklædt med bagepapir.
  • Bag kagerne ved 180 grader i ca. 5 minutter.
  • Afkøl kagerne på en rist - og dekorer dem først, når de er helt kolde.
  • Rør nu en glasur der er sej og blank. Kom glasuren i et kræmmerhus af bagepapir og nu kan kagerne dekoreres som du ønsker. Du kan sagtens farve glasuren med frugtfarve, hvis du vil have andre farver end hvid.
  • Når glasuren er hærdet op, og er blevet hård, kan kagerne kommes i en dåse.
  • Opbevar kagerne i en dåse, der lukker tæt.


Peberkager

Peberkage-teddybamser med mandler i favnen

Peberkagehjerte med hvid glasur

Ingen kommentarer:

Send en kommentar