mandag den 14. september 2015

Gammeldags æblekage med smørristet rasp

Sommeren er forbi - varmen er indeni.
Giver styrke til en vinter så lang - efterårets sang!
Blade daler langsomt ned, i skovens ensomhed,
og fugleflokke under sky, synger efterårets sang påny.
Kom alle jer der vil, se skovens farvespil,
og lad os sammen stemme i
efterårets sang, fordi...
(Tekst og musik af Kenneth Seholt).

Jeg elsker efterår. 
Det er regn, rusk og vejrbidte røde kinder, det er stearinlys og hygge, det er simremad, smukke farver og æblesæson. Whats not to like?

Med efterår kommer også æblekager - i alle afskygninger. Her i huset er æblekagesæsonen skudt i gang i dag, og startskuddet har lydt med gammeldags æblekage med smørristet rasp og letpisket flødeskum.


Gammeldags æblekage med smørristet rasp

Gammeldags æblekage med smørristet rasp (til 6 portionsglas)

Ingredienser:
  • Til æblemosen:
  • 850 gram skrællede æbler i små stykker
  • 1 dl. vand
  • 1 vanillestang
  • 100 gram sukker
  • Til den smørristede rasp:
  • 175 gram rasp
  • 85 gram sukker
  • 75 gram smør
  • Topping:
  • 3 dl. piskefløde

Fremgangsmåde:
  • Først laves æblemosen:
  • Skræl æblerne og skær dem i tern.
  • Kom æblestykkerne i en tykbundet gryde og tilsæt vand og vanillestang.
  • Bring æblerne i kog, og lad æblerne koge ud ved svag varme. Det tager ca. 10 minutter. Rør i mosen ind i mellem.
  • Når mosen er færdigkogt fiskes vanillestangen op og sukkeret tilsættes. Tilsæt lidt sukker ad gangen, og smag til undervejs. 
  • Mosen stilles til afkøling i køleskabet.
  • I mens mosen køler, laves den smørristede rasp:
  • Smelt smørret på en pande. Det må ikke brune.
  • Hæld rasp og sukker på panden og rist raspen ved jævn varme og under konstant omrøring, til den skifter farve til lys brun.
  • Tag raspen af varmen og lad den køle af.
  • Lige inden servering "samles" kagen:
  • Læg skiftevis æblemos og rasp i portionsglassene (eller i en fin glasskål, hvis du ikke øsnker at portionsanrette).
  • Pisk til sidst piskefløden til skum, og top æblekagen med flødeskummet.
  • Serveres straks, så raspen ikke bliver blød.

2 kommentarer:

  1. Og i morgen skal valgfagsholdet "Den store bagedyst" på Vindblæs Friskole give sig i kast med netop din opskrift! Det bliver aldeles sødt, syrligt og good old fashioned :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ohhh, hvor lyder det sødt og fabelagtigt. Jeg håber, at du vil skrive rapport til mig.
      Jeg bliver så glad, når min blog kan bruges til noget skønt :)

      Slet