søndag den 30. november 2014

Brune kager

I dag er det første søndag i advent, og i morgen lander vi i December. En måned, hvor det er en fryd at stå i køkkenet og lave lækkerier. Der indbydes jo ligefrem til det.
Jeg er allerede gået i gang, og har i dag haft hele hytten til at dufte af nybagte brune kager. En fantastisk måde at komme i julestemning på.


Der findes ufattelig mange opskrifter på julens lækre brune kager, men jeg har fundet min favorit. And guess what? Det er en Blomsterberg-opskrift. 
Kagerne er fyldt med mandler, pistacienødder og alle julens skønne krydderier. Denne opskrift får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Blomsterbergs brune kager

Brune kager (ca. 225 stk.)

Ingredienser:
  • 250 gram smør (ikke margarine)
  • 250 gram brun farin
  • 125 gram lys sirup
  • 60 gram syltet appelsinskal
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 500 gram hvedemel
  • 25 gram hele, usaltede pistacienødder
  • 150 gram hele, smuttede mandler
  • 2 tsk. potaske
  • 1 spsk. koldt vand

Fremgangsmåde:
  • Smelt smør, farin og sirup i en gryde (til ca. 70 grader)
  • Tag gryden af varmen og lad massen svale let af
  • Bland den syltede appelsinskal med kanel, nellike, ingefær, allehånde og hvedemel i en skål, og tilsæt heri de hele pistacienødder og de hele smuttede mandler
  • Rør potaske og vand sammen og kom det op i den lune sirupsblanding
  • Ælt nu de to blandinger sammen på en røremaskine, med en dejkrog (dejen kan i en snæver vending også æltes sammen i hånden). Rør/ælt til dejen er ensartet
  • Kom dejen op i en form, som er beklædt med bagepapir i både bund og på siderne. Formen skal være ca. 18x18 cm. Pres dejen godt ud i hjørnerne, så den fylder hele formen ud. Bank formen let ned i bordet, så du slår eventuelle luftbobler ud af dejen
  • Læg ligeledes bagepapir som top og lad dejen køle af ved stuetemperatur
  • Stil herefter dejen i køleskabet til næste dag
  • Forvarm ovnen til 180 grader og skær dejen ud i fem lange baner. Skær hver bane i tynde skiver og læg alle skiverne på en bageplade med bagepapir, og bag kagerne i 6-8 minutter midt i ovnen (dette er afhængigt af kagernes tykkelse og ovnens varme - så hold godt øje med kagerne)
  • Afkøl kagerne på en bagerist og opbevar dem i en tætlukket dåse
  • Du behøver ikke bage alle kagerne på een gang. Dejen holder sig fint i køleskab eller fryser. Det kan være en fordel, da du så kan bage en lille portion ad gange, og dermed altid servere friskbagte brune kager.
Blomsterbergs brune kager

Ingen kommentarer:

Send en kommentar