Bløde boller med chokolade er super lækkert - og bløde boller med rosiner er mindst lige så lækkert.
Jeg bruger samme opskrift til begge dele, og putter så blot enten chokoladestykker eller rosiner i, alt efter hvilken slags bolle jer er ude efter.
Du kan også undlade at komme noget som helst i - så har du i stedet "helt plain" teboller (eller fødselsdagsboller om man vil), og det er jo også über skønt.
Der er i det hele taget sjældent noget dårligt at sige om søde og bløde boller. Vel da?
|
Chokoladeboller |
|
Chokoladeboller |
Chokoladeboller, rosinboller, eller bare bløde teboller (20 stk.)
Ingredienser:
- 50 gram gær
- 3 dl. sødmælk
- 2 æg
- 50 gram rørsukker
- 650 gram hvedemel
- 140 gram smeltet og afkølet smør
- 2 tsk. havsalt
- 150 gram mørk chokolade i stykker/knapper eller 180 gram rosiner
- 1 sammenpisket æg - evt. tilsat lidt vand og et nip salt
Fremgangsmåde:
- Smuldr gæren i din røreskål, og drys sukkeret ud over.
- Lad gæren stå, i mens du lune mælken. Mælken skal kun lige være lillefingervarm.
- Hæld mælken over gær og sukker, og sørg for at gæren er helt opløst inden du går videre.
- Tilsæt æg og halvdelen af hvedemelet, og rør rundt med en ske til massen er ensartet.
- Tilsæt nu resten af melet, det smeltede og afkølede smør, samt salt - og sæt dejen til at ælte på maskine med en dejkrog.
- Ælt ved lav hastighed og lad dejen ælte i 5-6 minutter. Dejen skal være smidig, glat og elastisk. Dejen må også gerne føles en lillebitte smule klistret.
- Hvis du vil have chokolade eller rosiner i dine boller, så tager du nu dejen ud på et let meldrysset bord, og ælter "fyldet" ind i dejen.
- Kom dejen i en ren skål og dæk skålen med film, eller en "opklippet" frysepose, samt et rent klæde - og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 40 minutter.
- Når dejen har hævet, da skal du gøre en bageplade klar med bagepapir, og tænde din ovn på 200 grader varmluft.
- Herefter vipper du dejen ud på et meldrysset bord, ælter den ganske kort i gennem og skærer den ud i 20 lige store stykker. Jeg vejer ofte mine dejstykker, så jeg er sikker på at de lige store. Det sikre, at alle mine boller bliver ens afbagt.
- Form nu hvert dejstykke til en rund bolle, og placer dem alle på din bageplade (fem boller på den ene led - og fire på den anden). Bollerne skal ikke røre ved hinanden.
- Læg nu atter engang film/pose, samt klæde over - og lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter.
- Når bollerne har hævet, da pensles de med sammenpisket æg, og sættes ind midt i ovnen.
- Bag nu bollerne i 12-14 minutter til de er fine gyldne.
- Afkøl bollerne på en bagerist, og spis dem med koldt tandsmør :)
|
Rosinboller |
|
Rosinboller |
Jeg har fået lyst til at bage brød, og den sidste tid har jeg set helt ualmindeligt mange brød-videoer, læst helt vanvittigt mange opskrifter, studeret forskellige meltyper og læs helt utrolig meget om bagetricks til brødbagning...og hold nu op altså...brød er jo en hel videnskab!!!
Men det er også virkelig spændende, og jeg får lyst til at prøve det hele. På en gang :)
Jeg er endnu ikke nået til surdejen. Eller jeg har faktisk forsøgt at starte min egen surdej, men det kunne jeg ikke rigtig få til at virke. Jeg prøver igen en anden god gang...og jeg følger Cathrine Brandt tæt. Hun er mega sej til det der brødbagning. Jeg må kunne lære det - også selvom jeg måske aldrig bliver helt så sej som frøken Brandt. Der skal immervæk en hel del til, skal jeg hilse at sige :)
Til gengæld har jeg så fået investeret i et bagestål. Det er skulle være det nye sort og give brødet god udvikling, sprød skorpe, god afbagning og masser af de der dejlige lufthuller som jeg så gerne vil have. Forleden skulle bagestålet stå sin prøve...og altså...JEG ER FAN!!! Bagestål er virkelig "the shit".
Jeg kastede mig ud i spinatboller, bagt med speltmel. Og jeg er simpelthen så stolt af de her boller. De lykkedes 100% og smagte fantastisk. Hvis jeg altså selv skal sige det...
Tjek da lige de der lufthuller...og skorpen blev virkelig sprød og lækker...yay altså!!
Der kommer med garanti flere opskrifter på brød her på bloggen i fremtiden. Også selvom det ikke helt hører under det søde køkken. Men det er skide spændende og virkelig sjovt - og jeg er jo først lige startet :)
|
Spinatboller |
Spinatboller (14-18 stk.) Æltet på maskine og bagt på bagestål.
Ingredienser:
- 335 gram vand (ca. 20 grader)
- 8 gram gær
- 600 gram sigtet speltmel
- 150 gram spinat fra frost (optøet + væde)
- 1 spsk. citronsaft
- 10 gram havsalt
Fremgangsmåde:
- Hæld vandet i din røreskål, som passer til din røremaskine, og opløs gæren heri.
- Kom 1/3 del af melet i, og rør rundt med en dejskraber til vandet har absorberet al melet.
- Tilsæt endnu 1/3 af melet og rør igen rundt til melet er optaget i dejen.
- Tilsæt nu den optøede spinat + væden herfra, den sidste 1/3 af melet og citronsaften, og rør dejen smidig på din røremaskine, med dejkrogen.
- Efter ca. 3 minutters æltning på maskine, lader du dejen stå i ca. 45 minutter.
- Efter dejen har hvilet tilsætter du havsalt, og ælter dejen videre i 2-3 minutter på maskinen.
- Hæld herefter dejen over i en stor, ren skål, læg et klæde over og stil den på køkkenbordet.
- Her skal dejen stå i 3-4 timer.
- En gang i timen skal du folde/vende dejen i skålen. Dette gøres ved at du fugter dine hænder med vand, og løfter op i dejen fra hver sin side. De to sider af dejen som "hænger" ned mod skålen, foldes ind under dejen. Gør dette tre-fire gange, hvor du hver gang drejer skålen, så du får foldet dejen fra flere sider. Du må endelig ikke begynde at ælte i dejen - den skal blot foldes et par gange ind under sig selv.
- Efter ca. tre timer lægger du dit bagestål i ovnen og skruer op på 250 grader varmluft. Ovn og bagestål skal nu stå og varme op i ca. en time. Har du ikke et bagestål, så kan du varme en bageplade op i ovnen - men det giver dog ikke helt samme udvikling og hævning, da bagestålet bliver varmere og holder bedre på den konstante varme.
- Når ovn og bagestål er varmet op, da drysser du dit bord med mel, frø eller kerner. Jeg har brugt rugmel.
- Herefter vipper du dejen ud på melet. Du må ikke ælte dejen, da det ødelægger de fine luftbobler der er udviklet under hviletiden og foldningen.
- Med en dejskærer skærer/hakker du nu dejen ud i passende stykker, og placerer dem forsigtigt på bagepapir. Med et bagestål får du nogle tynde "bageplader" med, hvorpå du kan lægge bagepapir og brød, og "slide/glide" dit brød ind på det varme bagestål i ovnen. Du kan også bruge bagsiden af en bageplade til dette, hvis ikke du har bagestålet og de tynde "bageplader".
- Når du har fyldt et bagepapir med dejstykker, da skruer du ovnen ned på 220 grader og slider brødet ind i ovnen, så dit bagepapir med brød lander på det brandvarme underlag.
- Luk hurtigt ovnen og lad bollerne bage i 6-7 minutter.
- Tag herefter bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.
- Lad dem køle af uden at dække dem til - det sikre en sprød skorpe.
- Bollerne smager allerbedst nybagte, men kan også sagtens spises i dagene efter. Du kan eventuelt fugte overfladen med lidt vand og give dem en hurtig i ovnen. Så bliver de friske og sprøde igen.
|
Spinatboller |