lørdag den 10. december 2016

Honningkage med chokoladespejl

Det er juletid - og juletid er honningkagetid!

Jeg elsker honningkage. Så enkelt kan det siges. Jeg har bare aldrig været særlig god til at bage de der klassiske honningkagehjerter - de bliver altid kedelige, tørre og triste.
Så i år har jeg kastet mig ud i en ny variant. Og er du sunshine altså, den smager guddommeligt!

Og så er den tilmed pæn, med det blanke chokoladespejl. 

Opskriften har jeg fra de to kagedamer Annemette Voss og Ditte Julie Jensen (begge tidligere deltagere i Den Store Bagedyst). De har sammen skabt kagebogen - og youtubekanalen - KAGEMAGI. Youtubekanalen er allerede flittigt brugt - og bogen står på ønskesedlen :)
De kan noget de to...

De kan i hvert fald bage en honningkage som er lidt ud over det sædvanlige - og det kan jeg også nu. Den her kage er allerede på min favoritliste.

(NB: jeg har tilført abrikosmarmelade i min variant - det synes jeg hører til og så får den ellers lidt tunge kage, lidt mere friskhed over sig).

Honningkage

Honningkage (1 rund kage - 10-12 personer)

Ingredienser:
  • Til selve kagen:
  • 2 æg
  • 125 g brun farin
  • 300 g hvedemel
  • 1 tsk. natron
  • 0,5 tsk. stødt nelliker
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 dl vand
  • 0,5 dl kold kaffe
  • 250 g honning, flydende
  • Til fyldet:
  • 1 vaniljestang
  • 180 g flormelis
  • 250 g blød smør
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 150 gram abrikosmarmelade
  • Til chokoladespejlet:
  • 200 gram god, mørk chokolade
  • 2 dl. piskefløde

Fremgangsmåde:
  • Start med at bage selve kagen: 
  • Rør æg og brun farin sammen - det skal ikke piskes. 
  • Sigt mel, natron, nellike og kanel i en skål og rør det sammen med æg og farin.
  • Rør vand, kaffe og honning godt sammen i en skål, så honningen ikke danner tråde i dejen og rør det i massen. 
  • Hæld dejen op i en springform, som er beklædt med bagepapir i bunden. Lad være med at smøre siderne - kagen skal nok slippe formen alligevel. Springformen skal have en størrelse på 26-28 cm. i diameter.
  • Bag honningkagen midt i ovnen ved 150 grader i 40-45 minutter. 
  • Lad kagen køle af i formen. Når den er næsten kold befries den fra formen (skær eventuelt rundt langt kanten med en lille kniv inden) og kagen flækkes med en savtakket kniv til to lige store bunde.
  • Nu skal du lave smørcremen: 
  • Flæg vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud og mas dem sammen med lidt af flormelissen.
  • Pisk vaniljesukker, flormelis og smør lyst og luftigt med en håndmikser.
  • Tilsæt æggeblommerne og pisk det godt sammen.
  • Nu skal honningkagen lægges sammen:
  • Smør abrikosmarmeladen jævnt ud over den flade bund.
  • Kom smørcremen forsigtigt ovenpå marmeladen og sørg for, at det smørres ud i et jævnt lag.
  • Placer nu kagen på en tallerken, som er mindre i diameter end selve kagen og stil den på en lille fod. Sæt nu kagen på en bageplade, beklædt med bagepapir. Så er du klar til at overtrække kagen.
  • Nu skal du forberede chokoladespejlet:
  • Hak chokoladen groft og kom det op i en skål.
  • Varm fløden op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen.
  • Lad chokoladen trække i 2 minutter inden den røres glat og blank med en blød dejskraber.
  • Hæld nu forsigtigt chokoladeblandingen ud over kagen, til den er helt dækket – også siderne.
  • Skrab overskydende chokolade af siderne (langs bunden) ved hjælp af en finger eller en kniv.
  • Sæt kagen til afkøling.
  • Når kagen er afkølet og chokoladespejlet størknet let, tag da kagen af tallerknen og placer kagen på et serveringsfad.
  • Pynt eventuelt kagen med hakket chokolade - eller guldstøv, hvis den skal spises ved juletid :)
Honningkage

Honningkage



Ingen kommentarer:

Send en kommentar